De werking van een hydrofoil (basic)
In onze vorige blog hebben wij het verschil tussen wingsurfen en wingfoilen uitgelegd. Het grote verschil wordt gemaakt door de hydrofoil. In deze blog gaan we het over de basics van de hydrofoil hebben.
- Wat is een hydrofoil?
- Uit welke onderdelen bestaat uit hydrofoil?
- Hoe werkt een hydrofoil?
Wat is een hydrofoil?
Hydrofoils zijn niets anders dan vleugels onder water, die een board uit het water laten opstijgen. Dit werkt op dezelfde manier als een vliegtuig. Surfen met een foilboard wordt ook wel "foilen" genoemd. In ons geval is het dan wingfoilen.
Uit welke onderdelen bestaat uit hydrofoil?
Er zijn twee vleugels (wings): een achtervleugel (backwing) en een voorvleugel (frontwing). De vleugels (wings) zijn verbonden met de fuselage, dit is de romp van de hydrofoil. De fuselage is met de mast verbonden aan het foilboard. De frontwing zorgt voor de opwaartsekracht (lift) de backwing dient als stabilisatior (stabilizier).
- Frontwing
- Backwing
- Fuselage
- Mast
- Foil baseplate
- Bevestigingsschroeven
De frontwing is het belangrijkste gedeelte van de hydrofoil als er gekeken wordt naar het verkrijgen van lift (opwaartse kracht). Dit komt omdat de frontwing de grootste oppervlakte vertegenwoordigt
De backwing is belangrijk voor het in balans houden van de hydrofoil, soms wordt de backwing ook stabilizier genoemd.
De fuselage is in feite de romp van de hydrofoil, alle onderdelen zijn verbonden met de fuselage.
De mast gaat van de fuselage naar de foilbaseplate, de foilbaseplate is de verbindingsplaat van de hydrofoil met het board.
Foilen
Surfen met een foilboard wordt ook wel "foilen" genoemd. Met Foilen wordt dus gesproken over het plaatsen van een hydrofoil onder een plank en kan dus naar meerdere watersporten verwijzen waarbij dit principe toegepast wordt:
Windfoilen
Kitefoilen
Surffoilen
SUP foilen
Elektrisch foilen of E-foilen
Hydrofoil-wakeboarden
Hydrofoil-waterskiën
Werking van een hydrofoil
Door de voorwaartse snelheid ontstaat er opwaartse kracht waardoor het board stijgt en uiteindelijk geheel uit het water komt. Slechts de vleugel bevindt zich nu in het water wat de weerstand drastisch doet afnemen. Je hebt echter wel voldoende snelheid nodig om uit het water te komen.
Hoe zit dat nu met die voorwaartse snelheid en opwaartse krachten?
Een foil 'vliegt' doordat het water wat over de bovenkant van de frontwing stroomt een hogere snelheid heeft dan het water wat de onderkant van de vleugel passeert. Daardoor ontstaat een drukverschil Dit zorgt ervoor dat de foil uit het water komt, en geeft ons het gevoel alsof we aan het vliegen zijn.
De vleugelvorm zorgt voor lift maar ook voor een “voorwaartse pitch” waardoor de foil naar beneden wil duiken, daarom is de toevoeging van een backwing belangrijk. De backwing zorgt voor contralift om de vlucht van de foiler te stabiliseren.
Wil je zelf ervaren hoe het is om te vliegen over het water? Boek dan een wingfoil les bij Wingxperience.
Commentaires