Â
De opkomst van Wingfoilen in de Watersport
Â
Wingfoilen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de watersportwereld. Deze sport, een kruising tussen windsurfen en kitesurfen, wint dagelijks aan populariteit.
Maar waarom wordt wingfoilen een kruising genoemd tussen deze twee sporten? Het antwoord ligt in de "wing", die qua productietechniek veel lijkt op een kite, met een opblaasbaar frame gemaakt van spinnakerdoek.
Â
Qua technische uitvoering lijkt wingfoilen echter meer op windsurfen. Oud-windsurfers hebben vaak een voordeel bij het leren van deze sport, dankzij hun ervaring en kennis van wind- en waterdynamiek.
Â
Wingfoilen: Wet- en Regelgeving
Â
Een veelgestelde vraag is of wingfoilen onder kitesurfen of windsurfen valt. Wingfoilen wordt, net als windsurfen, ingedeeld in de zeilklasse. Wingfoilen is door de overheid gelijkgesteld aan windsurfen. Wingfoilen mag dus op die wateren, waar het windsurfen ook is toegestaan. Dit houdt in dat het in principe overal mag behalve op druk bevaren waterwegen en kanalen. Wingfoilen is inmiddels opgenomen in de reglementen van World Sailing, de internationale zeilfederatie.
De bestuurder houdt het zeil (eigenlijk de wing). Die met een leash aan de bestuurder verbonden is) zelf voor 100% rechtstreeks vast, dus NIET via een (lange) lijn zoals bij een kite.
Het al dan niet voorzien zijn van een hydrofoil onder de plank verhoogt weliswaar de snelheid, maar is niet iets wat gebonden is aan een bepaald type plank; theoretisch kan onder elke plank (kitesurfplank, windsurfplank, wingsurfplank) een hydrofoil gemonteerd worden
Betreft de vaarregels moeten de wingfoilers zich dus gedragen als een zeilboot, de regels zoals in het Binnenvaart politie reglement zijn opgenomen gelden voor de wingfoilers. Wil je beginnen met wingfoilen adviseren wij om bij een erkend opleidingscentrum je lessen te volgen om goed voorbereid het water op te gaan.
Â
Wat is Wingfoilen?
Â
Wingfoilen, ook wel wingsurfen genoemd, is een watersport waarbij de surfer op een board staat en een wing (een soort opblaasbaar zeil) vasthoudt. Achteraan onder het board zit een vin om de koers te stabiliseren. Voor het foilen wordt een foil onder het board bevestigd, waarmee de surfer boven het water kan zweven.
Comments