top of page
Vanaf 1 oktober Sardinie.jpg

Living the dream!

Vanuit een passie voor (water) sport, lesgeven en ondernemen, is WingXperience opgezet.

FLT_4270_edited.jpg
silvaplana gwa 2022.jpg

Bjorn Verheul:  mede- oprichter en & -eigenaar / instructeur

Als kleine jongen ben ik gestart met windsurfen op het bovenwater in Lelystad bij surfschool Paradiso. Vanaf het eerste moment was ik verliefd geworden op het windsurfen. Ik woonde in Harderwijk en ben toen fanatiek doorgegaan op het Veluwemeer, waar ik ook instructeur werd.
Na de middelbare school heb ik de CALO, docentenopleiding gevolgd. Tijdens mijn studietijd werkte ik bij Ripstar travel, waar ik de reisbranche goed heb leren kennen. Daar is mijn droom om een eigen onderneming in de surfwereld te hebben eigenlijk ontstaan.
Na mijn studie heb ik toch 7 jaren als docent gewerkt. Maar nog altijd kriebelde het verlangen naar een surfonderneming. Het wingfoilen nam opmars. De dingen vielen in de juiste tijd en juiste plek allemaal samen. Dit was de tijd om te starten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tessa Beumer: mede- oprichter & - eigenaar/ instructeur
Wingfoil addict sinds 2021!

Na mijn studie aan de (C)ALO in Zwolle, kon ik eindelijk de wijde wereld intrekken.

Mooie backpack reizen gemaakt en toen echt in het (wind)surfleventje gerold. Veel seizoenen windsurfles gegeven in Italië en in de winter skiles in Oostenrijk. Altijd opzoek naar de combinatie van vrijheid, buitenleven, avontuur en werken tegelijk. Ik kom uit een ondernemende familie. Al vrij snel na mijn opleiding wist ik dat ik een eigen onderneming wilde hebben. 

Toen ik de eerste keer op een wingfoilboard stond, was ik meteen hooked! Na flink veel trainen kreeg ik snel een goed niveau. Binnen een jaar begon ik met freestyle. In 2022 kreeg ik een ambassador deal met het Italiaanse merk RRD en heb ik mijn eerste GWA world cup freestyle-slalom gevaren. In diezelfde tijd hebben we WingXperience opgericht.
Nu met onze eigen wingfoilschool, vind ik het geweldig om het wingfoilen over te brengen op anderen. Het geeft een kick om mensen steeds beter te maken en de eerste keer op de foil te zien! Naast beginners geef ik ook gevorderde coaching, dit kan variëren van een tack, gybe, eerste sprongen of een frontside 360. 
Ik vind het belangrijk om optimale condities aan klanten te kunnen bieden. Dit doen wij door persoonlijke aandacht te geven, goed en enthousiast te instrueren, de juiste plek voor alle niveaus te hebben aan het Ijmeer en door te werken met uitsluitend de nieuwste en beste materialen! 

 

 Wij van WingXperience staan voor:

 

  • Persoonlijke aandacht;

  • Wingfoil cursussen op maat;

  • Surfschool met trips naar het buitenland; 

  • Ervaren, gecertificeerde instructeurs; 

  • Nieuwste en top kwaliteit materialen! 

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen en Wingfoilen 

Wingsurfen en wingfoilen zijn dé nieuwe disciplinen binnen de watersport die extreem snel groeien. Het is een combinatie van windsurfen, surfen en kitesurfen. De sport wordt uitgeoefend met een opblaasbare 'wing', een board en eventueel een hydrofoil. Door de hydrofoil krijg je daadwerkelijk het magische gevoel van vliegen boven het water!  Wingfoilen en wingsurfen brengt veel voordelen met zich mee:

  • Je hebt maar weinig wind nodig, dit vergroot je uren op het water aanzienlijk!

  • Makkelijk op te bouwen

  • Het ultieme gevoel van vrijheid

  • Een full-body-workout, toegankelijk voor iedereen!

​Binnen deze nieuwe watersport maken we onderscheid tussen wingsurfen en wingfoilen, waarbij wingsurfen zonder de foil wordt beoefend.

 

Wingsurfen is in een korte tijd ontzettend populair geworden. Het is een nieuwe sport die voor beginnende surfers makkelijk te leren is. Zonder enige surfervaring kan jij leren wingsurfen. Het verschil met windsurfen en kitesurfen is niet alleen dat het makkelijker is om te leren, maar het is ook sneller op te zetten. Je hebt immers minder uitrusting nodig. Je hebt om te beginnen alleen een wing en board nodig. De verschillende surfmerken gebruiken de nieuwste materialen en technieken om het maximale uit deze sport te halen.

Op onderstaande afbeelding zie je een wing van het merk RRD.

 

 

De wing bestaat uit de volgende onderdelen

- Leading edge

- Strut

- Handles

- Windows (niet alle wings hebben dit)

- Leash

- Pomp (moet afzonderlijk aangeschaft worden)

Omdat je de leading-edge en strut moet oppompen zijn deze gevuld zijn met lucht kan de wing 'vliegen' dit maakt de wing zo bijzonder en licht. Dit kan er ook voor zorgen dat je de wing gemakkelijk kwijt raakt doordat deze kan wegwaaien of wegdrijven. Hiervoor is de leash bedacht. De leash bevestig je aan je pols zodat  je de wing niet kwijt kunt raken tijdens het wingsurfen of wingfoilen. 

 

 

 

Wat is het verschil tussen wingsurfen en wingfoilen?

Wingsurfen is de basis die nodig is voor het wingfoilen. Bij het wingsurfen gebruik je de wing, dit is een opblaasbare vleugel. Met de wing zet je de wind om in snelheid waardoor je kunt wingsurfen over het water. Bij het wingfoilen gebruiken we een wingboard waar wij een zogenoemde hydrofoil onder monteren. Met een hydrofoil kom je volledig uit het water. Hierdoor heb je geen weerstand meer en vlieg je over het water! Dit kan al met zeer weinig wind en maakt wingfoilen echt spectaculair. Lees onze blog over de hydrofoil als je meer wilt weten over de werking hiervan.

 

Hoeveel voor wind heb je nodig om te kunnen Wingsurfen?

Dit is deels afhankelijk van je gewicht en hoe sterk je bent. Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is het voor de meeste mensen goed te doen. Alleen meer ervaren Wingsurfers gaan met nog meer wind. Je kunt zelf leren wingfoilen in prive lessen of leren surfen in een groep. Wingfoilen is dan ook een actief, sportief en gezellig uitje, dat je met vrienden, familie en collega’s kan doen.

RRD EVO Wing.webp
Schermafbeelding 2022-10-21 om 14.06.56.png
WK-pump-b.jpeg

De werking van een hydrofoil (basic)

Het grote verschil tussen wingsurfen en wingfoilen wordt gemaakt door de hydrofoil. Door het monteren van een Foil onder het board kun je gaan foilen. We beschrijven de basics van de hydrofoil.

 

  • Wat is een hydrofoil?

  • Uit welke onderdelen bestaat uit hydrofoil?

  • Hoe werkt een hydrofoil?

Wat is een hydrofoil?

Hydrofoils zijn niets anders dan vleugels onder water, die een board uit het water laten opstijgen. Dit werkt op dezelfde manier als een vliegtuig. Surfen met een foilboard wordt ook wel "foilen" genoemd. In ons geval is het dan wingfoilen.

 

Uit welke onderdelen bestaat uit hydrofoil?

Er zijn twee vleugels (wings): een achtervleugel (backwing) en een voorvleugel (frontwing). De vleugels (wings) zijn verbonden met de fuselage, dit is de romp van de hydrofoil. De fuselage is met de mast verbonden aan het foilboard. De frontwing zorgt voor de opwaartsekracht (lift) de backwing dient als stabilisatior (stabilizier).

 

 

- Frontwing

- Backwing

- Fuselage

- Mast

- Foil baseplate

- Bevestigingsschroeven

 

De frontwing is het belangrijkste gedeelte van de hydrofoil als er gekeken wordt naar het verkrijgen van lift (opwaartse kracht). Dit komt omdat de frontwing de grootste oppervlakte vertegenwoordigt

 

De backwing is belangrijk voor het in balans houden van de hydrofoil, soms wordt de backwing ook stabilizier genoemd.

 

De fuselage is in feite de romp van de hydrofoil, alle onderdelen zijn verbonden met de fuselage.

 

De mast gaat van de fuselage naar de foilbaseplate, de foilbaseplate is de verbindingsplaat van de hydrofoil met het board.

 

Foilen

Surfen met een foilboard wordt ook wel "foilen" genoemd. Met Foilen wordt dus gesproken over het plaatsen van een hydrofoil onder een plank en kan dus naar meerdere watersporten verwijzen waarbij dit principe toegepast wordt:

  • Windfoilen

  • Kitefoilen

  • Wingfoilen

  • Surffoilen

  • SUP foilen

  • Elektrisch foilen of E-foilen

  • Hydrofoil-wakeboarden

  • Hydrofoil-waterskiën

 

Werking van een hydrofoil

Door de voorwaartse snelheid ontstaat er opwaartse kracht waardoor het board stijgt en uiteindelijk geheel uit het water komt. Slechts de vleugel bevindt zich nu in het water wat de weerstand drastisch doet afnemen. Je hebt echter wel voldoende snelheid nodig om uit het water te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zit dat nu met die voorwaartse snelheid en opwaartse krachten?

 

Een foil 'vliegt' doordat het water wat over de bovenkant van de frontwing stroomt een hogere snelheid heeft dan het water wat de onderkant van de vleugel passeert. Daardoor ontstaat een drukverschil Dit zorgt ervoor dat de foil uit het water komt, en geeft ons het gevoel alsof we aan het vliegen zijn.

 

De vleugelvorm zorgt voor lift maar ook voor een “voorwaartse pitch” waardoor de foil naar beneden wil duiken, daarom is de toevoeging van een backwing belangrijk. De backwing zorgt voor contralift om de vlucht van de foiler te stabiliseren.

 

Wil je zelf ervaren hoe het is om te foilen. Boek dan hier een les om te leren wingfoilen. Vliegen over het water? Boek dan een wingfoil les bij Wingxperience. 

Wat is een hydrofoil.png
De werking van een hydrofoil.png

 Hoe werkt een foil?

bottom of page