top of page

Wingsurfen en Wingfoilen

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Wingsurfen en wingfoilen zijn dé nieuwe disciplinen binnen de watersport die extreem snel groeien. Het is een combinatie van windsurfen, surfen en kitesurfen. De sport wordt uitgeoefend met een opblaasbare 'wing', een board en eventueel een hydrofoil. Door de hydrofoil krijg je daadwerkelijk het magische gevoel van vliegen boven het water! Wingfoilen en wingsurfen brengt veel voordelen met zich mee:

  • Je hebt maar weinig wind nodig, dit vergroot je uren op het water aanzienlijk!

  • Makkelijk op te bouwen

  • Het ultieme gevoel van vrijheid

  • Een full-body-workout, toegankelijk voor iedereen!

​Binnen deze nieuwe watersport maken we onderscheid tussen wingsurfen en wingfoilen, waarbij wingsurfen zonder de foil wordt beoefend.


Wingsurfen is in een korte tijd ontzettend populair geworden. Het is een nieuwe sport die voor beginnende surfers makkelijk te leren is. Zonder enige surfervaring kan jij leren wingsurfen. Het verschil met windsurfen en kitesurfen is niet alleen dat het makkelijker is om te leren, maar het is ook sneller op te zetten. Je hebt immers minder uitrusting nodig. Je hebt om te beginnen alleen een wing en board nodig. De verschillende surfmerken gebruiken de nieuwste materialen en technieken om het maximale uit deze sport te halen.Op onderstaande afbeelding zie je een wing van het merk RRD.


De wing bestaat uit de volgende onderdelen

- Leading edge

- Strut

- Handles

- Windows (niet alle wings hebben dit)


Wat is het verschil tussen wingsurfen en wingfoilen?

Wingsurfen is de basis die nodig is voor het wingfoilen. Bij het wingsurfen gebruik je de wing, dit is een opblaasbare vleugel. Met de wing zet je de wind om in snelheid waardoor je kunt wingsurfen over het water. Bij het wingfoilen gebruiken we een wingboard waar wij een zogenoemde hydrofoil onder monteren. Met een hydrofoil kom je volledig uit het water. Hierdoor heb je geen weerstand meer en vlieg je over het water! Dit kan al met zeer weinig wind en maakt wingfoilen echt spectaculair. Lees onze blog over de hydrofoil als je meer wilt weten over de werking hiervan.


Hoeveel voor wind heb je nodig om te kunnen Wingsurfen?

Dit is deels afhankelijk van je gewicht en hoe sterk je bent. Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is het voor de meeste mensen goed te doen. Alleen meer ervaren Wingsurfers gaan met nog meer wind. Je kunt zelf leren wingfoilen in prive lessen of leren surfen in een groep. Wingfoilen is dan ook een actief, sportief en gezellig uitje, dat je met vrienden, familie en collega’s kan doen.


Aanbeveling GWA

Wingxperience is opgenomen op de aanbevelingen lijst met gekwalificeerde wingsportscholen en instructeurs van de GWA.
380 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page